Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Náušnice z bílého zlata vs. stříbrné náušnice. Které vítězí?

 

Bílé zlato

Šperky z bílého zlata se těší velké oblibě, a to nejen v posledních letech. Jedná se totiž o vysoce kvalitní a univerzální kov, který se hojně používá jak na výrobu snubních a zásnubních prstenů, tak i pro zhotovení šperků na běžné nošení. Nejvíce mu to sluší ve společnosti diamantů, které na něm nádherně vyniknou.

Bílé zlato vzniká slitinou čistého zlata s kovy jako jsou stříbro, zinek, palladium či nikl. Slitina niklu je tvrdší a pevnější, a hodí se tak pro jednoduché náušnice a prsteny, oproti tomu slitina s palladiem je měkčí a ohebnější, tudíž šperkařům se s nimi lépe pracuje, zejména pak při osazování drahými kameny. Pro bělejší nádech se pak bílé zlato potahuje rhodiem.

 

 

Věděli jste, že…

… pravidelné obnovení lesklé vrstvy rhodia u šperků z bílého zlata u nás získáte v rámci celoživotního servisu úplně zdarma?

 

Náušnice z bílého zlata

Bílé zlato si získalo svou popularitu hlavně proto, že vyniká všemi vlastnostmi jako zlato žluté, a sice vysokou odolností, tvrdostí a velmi dlouhou životností. Pokud si tedy pořídíte náušnice z bílého zlata, můžete se spolehnout, že vám vydrží věky, aniž by po pár měsících či letech nošení ztratily svou jiskru.

Ryzost bílého zlata udávají karáty, těm při výběru náušnic z bílého zlata určitě věnujte pozornost. Značka „kt“ se dělí na 24 dílů, čisté bílé zlato má tedy 24 karátů, jenže pro výrobu šperků je příliš měkké. Přidáním vybraných slitin poté nejčastěji vzniká bílé zlato s ryzostí 14t nebo 18kt, které používáme na výrobu náušnic, prstenů a dalších šperků i u nás ve zlatnictví Rýdl.

 

Z dílny Rýdl

Náušnice 075 z bílého zlata

 

Stříbro

Stříbro se řadí mezi levnější materiály, které pro svou dostupnost vyhledává hlavně mladší generace. Oproti zlatu je mnohem měkčí a poddanější, také se ale mnohem snáze poškrábe. Klenotnické stříbro tvoří z 90 % stříbro doplněné mědí. Pro zvýšení kvality se pak stříbrné šperky rovněž potahují rhodiem, přesto však po čase černají, jelikož stříbro je k oxidaci extrémně náchylné. Právě černání stříbra patří mezi jeho největší nedostatky.

 

Stříbrné náušnice

Stříbrné náušnice vás nebudou stát celé jmění a z větší vzdálenosti dost možná rozdíl při porovnání s náušnicemi z bílého zlata ani nepoznáte. Při bližším prozkoumání však uvidíte zřetelný rozdíl v lesku – bílé zlato vás doslova oslní, stříbro vás neurazí, ale ani nenadchne. Při pořizování stříbrných náušnic, případně jiného stříbrného šperku, počítejte s tím, že si nekupujete kvalitu na celý život. U stříbrných šperků se jedná spíše o dočasnou parádu, která vás po čase zklame černých nádechem, ba dokonce rýhami a dalšími nedokonalostmi.

 

 

Co od náušnic očekáváte?

Sami sebe se tedy zeptejte, co vlastně od náušnic očekáváte. Pokud vám na kvalitě šperku záleží a chcete, aby si svou krásu zachoval, poohlédněte se po náušnicích z bílého zlata. V naší Rýdl dílně pro vás tvoříme náušnice z bílého zlata nejrůznějších designů, od jemných pecek přes visací náušnice až po skvostné kousky zdobené perlou. Jestliže hledíte pouze na cenu, stříbrné náušnice vám v tomto ohledu vyjdou vstříc. Při jejich koupi ale myslete na riziko výrazně nižší kvality, která se na nich nejspíš velmi brzy negativně podepíše.

 

 

VYBRAT NÁUŠNICE