Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

6 tipů, jak prakticky a bezpečně skladovat šperky

Zamotané řetízky, náušnice bez zapínání či korodující prsten – trable se šperky, které zná snad každá žena. Naštěstí správným skladováním šperků se dá těmto situacím předejít. Máme pro vás několik praktických tipů, jak šperky prakticky a bezpečně uschovat.

Obecné zásady při skladování šperků

Každý šperk potřebuje bezpečné místo, ve kterém může odpočívat, když ho zrovna nenosíte. Ať už se pyšníte exkluzivní sbírkou honosných klenotů nebo vlastníte pouze několik kousků na každodenní nošení, s našimi tipy prodloužíte jejich životnost a ušetříte svůj čas.

 

1. Sucho, tma a pokojová teplota

Pro šperky jsou stěžejní zpravidla 3 zásadní faktory: sucho, tma a pokojová teplota. Určitě není ideální šperky skladovat na přímém slunečním svitu nebo ve vlhkém prostředí, třeba na parapetu. Vlhko patří mezi největší nepřítele šperků, jelikož přispívá k jejich korozi zapříčiňující jejich černání.

 

2. Šperky skladujte odděleně

Šperkům dále dopřejte dostatek odděleného prostoru – vzájemným třením mohou na jejich povrchu vzniknout rýhy a škrábance.  Důležitá je i výstelka úložiště, čím měkčí a jemnější podloží šperkům zajistíte, tím lépe.

3. Nároky na skladování dle materiálů

Nároky na skladování se různí i dle materiálu šperků – zlato je poměrně měkký kov, zlaté šperky proto uvítají šperkovnice s hladkým povrchem a neměly by se vzájemně dotýkat. Oddělené skladování je nezbytné také u šperků z platiny. Šperkům zdobeným drahokamy obzvláště nesvědčí, když je necháte na přímém slunci nebo ve vyhřáté místnosti. Asi nejchoulostivější jsou perly – těm uzavřené krabičky příliš neprospívají a spíše ocení samostatný látkový pytlíček.

 

Jak a v čem skladovat šperky?

 

1. Šperkovnice

Asi vás nepřekvapí, že tím nejlepším a nejpraktičtějším řešením pro úschovu šperků je kvalitní šperkovnice. Šperkovnice ochrání šperky před vnějšími vlivy, měkké přihrádky zase zabrání korozi a oxidaci. Při výběru šperkovnice zohledněte množství i typy šperků, které vlastníte. Kvalitní šperkovnice by měla mít měkkou výstelku a dostatečné množství oddělených přihrádek, které zamezí zamotání šperků.

Tip: Pokud rády nosíte prsteny, vyberte si šperkovnici se speciálními válcovitými vložkami. Luxusní diamantové šperky uschovejte do šperkovnice v látkovém pytlíčku.

Náušnice 076

2. Přihrádkové kazety na šperky

Dostupnější alternativou ke šperkovnicím jsou přihrádkové kazety na šperky. Ty pořídíte třeba ve formě jednoduchých krabiček či boxů. Doporučujeme vyhnout se obyčejným plastovým boxům, které jsou sice levnější, ale neposkytují šperkům ideální zázemí.

 

3. Nástěnka či stojan s háčky

Šperky, které nosíte denně a patří mezi vaše nejoblíbenější, uschovejte na nástěnku či stojan opatřený háčky či úchyty. Snadno na něj zavěsíte především náramky a řetízky, které by se vám jinde mohly zaplést dohromady. Otevřený způsob skladování není vhodný pro vzácné a opravdu cenné kousky, kterým bude nejlépe v uzavřených přihrádkách.

Náramek z kombinovaného zlata rozzáří každou ženu

 

VYBRAT ŠPERK