Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

100 let zásnubních prstenů

Zásnubní prsteny a jejich navlékání na prst budoucí snoubenky se na začátku dvacátého století staly rozšířenou a oblíbenou tradicí, kolem které se točí celé zásnuby. I když samotná tradice zásnubních prstenů se příliš nemění, jejich podoba ano. Každá epocha má svůj osobitý styl, který se odrazil ve zvoleném materiálu, zdobení i barvě.

Kolem roku 1910 se na vlně uměleckého stylu art deco svezly i zásnubní prsteny, kterým romantické florální motivy rozhodně svědčily. Budoucí nevěsty si zdobily prsty jemnými prsteny s delikátním zdobením, pro něž mistři hledali inspiraci v říši květin i zvířat. Divoká dvacátá léta sebou přinesla fascinaci geometrickými tvary. Ty se do podoby zásnubních prstenů otiskly jako kola, kroužky či trojúhelníky různých velikostí a dodaly prstenu na sofistikovanosti. Třicátá léta se, krizi navzdory, zapsala do historie jako velkolepé spojení okrouhlých kamenů zasazených do platinových kroužků. Elegantní prsten se tak snoubence a budoucí manželce hodil úplně ke všemu.

Další roky poznamenala druhá světová válka, ta však nebyla jen obdobím bojů a následného smutku. I v těžkých časech láska kvete. Zásnubní prsteny tehdy znamenaly hlavně jistotu a představovaly naději na další shledání. A tomu odpovídal i jejich tvar. Vrátily se tolik oblíbené motivy květin, listů a stromů, které svůj boom zažily v klidných dobách před první světovou válkou. Padesátá léta a poválečná euforie rovněž silně ovlivnily podobu zásnubních prstenů, materiál, z něhož se vyráběly, zdobení i cenu, kterou za ně byli muži ochotni zaplatit. Na vrcholu obliby se ocitlo bílé zlato a prsten byl zdoben ornamentálním rytím.

Rozpustilá šedesátá léta přinesla zálibu v barvách a velkých kamenech, zatímco na počátku sedmdesátých let se znovu vrací geometrie, která provokuje fantazii šperkařů. Zásnubní prsteny jsou často opatřeny kamenem vsazeným do čtvercového rámu. Žluté zlato a kámen ve tvaru perly jsou zase symbolem let osmdesátých.

A jak je to dnes? Devadesátá léta přinesla návrat k okázalosti a oblibu zásnubních prstenů s kamenem ve tvaru diamantu a taky novinku – zásnubní prsten se třemi menšími kameny, které reprezentují minulost, přítomnost a budoucnost dvojice. V roce 2017 je celosvětově nejoblíbenějším typem zásnubního prstenu ten, na němž je centrální diamant opatřen svatozáří menších kamínků naskládaných kolem něj.