Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Historie zásnubních prstenů

Zásnubní prstýnekPodoba a výklad významu zásnubních prstenů se ve vývoji lidstva částečně měnily. Ovšem jak v dávných dobách, tak i v současnosti je tento prsten neodmyslitelně spojen s nastávající životní změnou, radostným očekáváním a bujarou oslavou. Zásnubní prsteny patří mezi nejstarší a významově nejstabilnější šperky, které kdy byly součástí nejdůležitějších dějin lidstva.

Prvopočátek zásnubních prstýnků sahá až do období starého Egypta a Říma. V těchto dobách však prsteny nebyly ženám věnovány z romantických důvodů, jak tomu bylo v moderních dějinách a současnosti. Zásnubní prsten v dobách před naším letopočtem byl často spojen s malým klíčem. Klíč u prstenu neměl ale otevírat snoubenčino srdce. Naopak, lehce přízemně měl sloužit jako budoucí příslib věna.

Výběr, či zhotovení zásnubního prstene neslo i v těchto dobách romantický význam. Prsten jako takový je již od dob starých Římanů a Egypťanů pokládán za symbol věčné, neutuchající lásky. Ve středověku se v královských a šlechtických kruzích začaly zásnubní prsteny osazovat diamanty, které rovněž patří mezi symboly dlouhotrvající lásky.

Jednoznačně historicky potvrzené darování zásnubního prstenu se uskutečnilo v roce 1477, kdy Marie Burgunská obdržela zásnubní prstýnek s diamanty od svého nastávajícího manžela, arcivévody Maximiliána. 15. století obecně přineslo nové možnosti výroby šperků. Například se začaly prsteny osazovat diamanty.

Dnes jsou v souladu s tradicí používány zásnubní prsteny, které jsou zdobeny rozličnými tvary a ozdobami. Ovšem klasické osazení diamantem či briliantem je naprosto nadčasové a okouzlující v každé době. Zásnubní prsten byl, je a bude i nadále celoživotní třpytivou připomínkou romantických zásnub, lásky a oddanosti.

 

      Zásnubní prstýnek Rýdl       Zásnubní prstýnek Rýdl       Zásnubní prstýnek