Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Hluboká krása přírodních safírů

Přírodní safír je monokrystal minerálu zvaný korund, který má v sobě další složky. Samotný korund se totiž nemůže pyšnit tak krásnými barvami jako safíry. Ano, safír nemusí být jen modrý. Modrá barva je u safíru vzácná a tak je i nejžádanější. Mimo jiné ale může mít přírodní safír odstíny žluté, zelené, fialové nebo oranžové. A ačkoliv jsou červené kameny na základě stejného minerálu jako safíry, nazývají se rubíny.

 

Korund je velmi odolný a na stupnici tvrdosti zastává hned druhou příčku po diamantu. Tvrdosti jeho syntetických bratrů využívají také hodináři. Safír, vyráběný čistě bezbarvý, je dokonale průhledný a lesklý, ale zároveň dokáže perfektně ochránit jemný hodinářský strojek.

Ale zpět k těm nádherným barevným safírům. Můžeme je hodnotit podle několika kritérií, barva je samozřejmě prvním z nich. U modrého safíru nejvíce rozhoduje intenzita barvy. Ta zásadně rozhoduje o ceně. Tmavší menší safír bude totiž dražší než karátově hodnotnější kámen světle modré barvy. Barevnost a temnotu modré barvy je možné i u přírodních safírů upravit a to zahříváním. Kameny, které jsou zahřívány až na 1800°C po dobu několika hodin získají plnější modrou barvu. Stále jsou to ale přírodní kameny.

Safíry jsou ale také nalézány v růžových, fialových, zelených či žlutých tónech. Velmi vzácné jsou oranžovorůžové drahokamy. Safíry, ve kterých se prolínají jednotlivé barvy, jsou ojedinělou ukázkou kouzel matky přírody. A také mají vysokou cenu. V naší dílně používáme safíry, které pocházejí z nalezišť v Thajsku a v Mozambiku. Safíry ze Srí Lanky jsou dostupné individuálně a jejich dodání je ovlivněno dostupností u našich zahraničních dodavatelů.

Dále můžeme safíry hodnotit podle čistoty a brusu. Pro safíry je typický optický efekt. Ten se díky specifickému rozptylu světla ukazuje jako šesticípá hvězda na povrchu kamene. Tato krásná vlastnost vynikne na oválných tvarech kamenů, je to ale velká vzácnost a i ostatní kameny si zaslouží pozornost. Brusy jako emeraldový, fancy nebo oválný, jim ji zajistí.

Sice ne tak hodnotným, jako jsou naše korunovační klenoty, ale určitě módními časopisy mnohem více sledovaným předmětem je cejlonský safír v zásnubním prstenu vévodkyně Kate. Prsten nejprve patřil matce prince Williama, princezně Dianě. Po zásnubách Kate a Williama se ale stal opravdovou senzací. Tento prsten dodnes slouží jako inspirace pro klenotníky a temně modrý safír se tak stal jedním z nejoblíbenějších drahokamů zasazovaných do zásnubních prstenů.

Ať už si jako malá hrála vaše vyvolená na princeznu nebo ne, šperkem se safírem jí dáváte jasně najevo, že se těšíte na pohádkový život s ní.