Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Jak naplánovat famózní svatební hostinu krok za krokem

 

                                                                            Unsplash.com

 

Vedle snubních prstenů a svatebních šatů je hostina největší položkou ve svatebním rozpočtu. Ze všeho nejdříve si proto stanovte, kolik do ní můžete investovat. S ohledem na to pak vybírejte místo konání svatební hostiny, kde se odehraje převážná část vašeho svatebního dne. A jak takové ideální místo vypadá? Na svatebních fotografiích bude okolí tvořit krásnou kulisu, obřad bude vzdálený, co by kamenem dohodil a po celé veselce tady můžete strávit i svatební noc. Ideální jsou proto útulné hotýlky či penziony, případně restaurace v docházkové vzdálenosti od místa obřadu.

 

Na kolik vás svatební hostina vyjde?

Cena svatební hostiny závisí samozřejmě na počtu hostů a také místě konání. V restauraci se ceny pohybují od 1 000 do 3 000 korun za každého hosta, zatímco cateringové firmy si účtují okolo 600 do 800 korun. Nespornou výhodou cateringu je, že za vámi přijedou v podstatě kamkoliv. Pokud plánujete malou zahradní svatbu, přípravu pohoštění zvládnete s pomocí přátel. V opačném případě však dejte vždy přednost cateringu nebo restauraci, ušetříte si tím spousta starostí i stresu během svatebního dne.

 

Tip: Máte napjatý svatební rozpočet? Slavnostní oběd si užijte jen v kruhu nejbližších, přátele a známé pak pozvěte na večerní raut a závěrečnou party.

 

Svatební menu

Ať už nedáte dopustit na českou klasiku, nebo dáváte přednost moderní kuchyni, svatební oběd by se měl skládat minimálně z polévky a hlavního chodu. Večerní občerstvení pak většinou probíhá formou rautu, který snadno sestavíte na míru chuťovým pohárkům hostů. Netradičními kanapkami počínaje a křupavými miniřízečky konče. Pokud plánujete svatební hostinu pod širým nebem, nabízí se i možnost večerního grilování. Nezapomeňte ani na milovníky sladkého, oblíbené jsou čokoládové fontány s ovocem, minizákusky či dezerty ve skle.

 

Nestárnoucí česká klasika:

  • Předkrm: šunková rolka s křenem nebo tatarák
  • Polévka: tažený hovězí vývar s játrovými knedlíčky
  • Hlavní chod: poctivá svíčková na smetaně
  • Dezert: jablečný štrůdl

 

Netradiční gurmánský zážitek:

  • Předkrm: grilované krevety, mušle svatého Jakuba či tatarák z lososa
  • Polévka: zeleninový krém s krutóny
  • Hlavní chod: vepřová panenka, grilovaný filet z lososa či zvěřina s bramborovým pyré
  • Dezert: tiramisu, panacotta či grilované ovoce

 

 

Tip: Nelamte si se svatebním menu hlavu a požádejte restauraci nebo catering, ať vám připraví pár variant oběda a večerního rautu, ze kterých si pak snáze vyberete.  

 

Jak vyřešit bar?

Možná budete překvapeni, nápoje budou v rozpočtu svatební hostiny tvořit největší položku. Snad žádná česká svatba se neobejde bez domácí pálenky, o tu se však většinou starají rodiče novomanželů, kteří si pro tuto příležitost šetří lahve v domácím baru už několik let. Klasikou jsou pak na svatebním baru pivo, víno a pár druhů destilátů. O svatební veselku ve velkém stylu se postará barman, který kromě skvělých drinků namíchá i pořádnou porci zábavy se svou barmanskou show. Nezapomeňte ani na nealkoholické osvěžení, oblíbené jsou domácí limonády či nealko míchané koktejly.

 

Svatební dort

Svatební dort – to není jen zlatý hřeb svatební hostiny, ale také její ozdoba. Tytam jsou časy svatebních dortů s máslovým krémem a marcipánovým kabátem. V módě jsou dnes takzvané nahé dorty decentně zdobené ovocem či květy a plněné lehkým krémem z mascarpone či tvarohu. A na kolik vás takový svatební dort vyjde? Cena se většinou pohybuje okolo 500 korun za kilogram. Jeho velikost pak samozřejmě určuje počet hostů, odhadem však počítejte se 150 g na jednu porci dortu.

 

Svatební výslužka

Jestli se bez něčeho žádná svatební hostina neobejde, pak je to výslužka. Klasikou jsou svatební koláčky a miniatury českých dezertů. Fantazii se ale meze nekladou a českou klasiku můžete vystřídat za makronky v barvách vaší svatby či čokoládové pralinky.

 

 

Svatební hostina a její tradice

Vedle dobrého jídla se ke svatební hostině vážou také tradice. První přípitek představuje zpravidla pálenka s vodou, hned vzápětí už přichází na scénu novomanželská tradice s rozbitým talířkem. Jakmile se pak všichni hosté usadí, přichází na řadu přípitky s proslovy rodičů nevěsty a ženicha či svědků. Novomanželé si sotva oddychnou a už jim uvážou kolem krku společný bryndák, podle tradice se totiž nevěsta s ženichem vzájemně krmí polévkou, a navíc speciální děravou lžící.

 

Během svatební hostiny pak na novomanžele čeká už jedna jediná tradice, a sice společné krájení svatebního dortu. Celá veselka je pak většinou protkaná slavnostními přípitky, tancem a občas i hrami pro zabavení svatebčanů.

 

Na co nezapomenout při plánování svatební hostiny?

  • 5 měsíců před svatbou dolaďte seznam hostů a rozešlete svatební pozvánky
  • Při sestavování menu nezapomeňte zjistit, zda někteří ze svatebčanů nemají potravinové alergie či speciální diety
  • Sestavte si playlist, který vytvoří příjemné kulisy během svatební hostiny
  • Svatební dort a zákusky objednávejte alespoň s tříměsíčním předstihem
  • Měsíc před svatbou objednejte květiny na svatební tabule a dolaďte menu s kuchaři
  •  

VYBRAT SNUBNÍ PRSTENY