Jak naplánovat famózní svatební hostinu krok za krokem
Unsplash.com
Vedle snubních prstenů a svatebních šatů je hostina největší položkou ve svatebním rozpočtu. Ze všeho nejdříve si proto stanovte, kolik do ní můžete investovat. S ohledem na to pak vybírejte místo konání svatební hostiny, kde se odehraje převážná část vašeho svatebního dne. A jak takové ideální místo vypadá? Na svatebních fotografiích bude okolí tvořit krásnou kulisu, obřad bude vzdálený, co by kamenem dohodil a po celé veselce tady můžete strávit i svatební noc. Ideální jsou proto útulné hotýlky či penziony, případně restaurace v docházkové vzdálenosti od místa obřadu.
Na kolik vás svatební hostina vyjde?
Cena svatební hostiny závisí samozřejmě na počtu hostů a také místě konání. V restauraci se ceny pohybují od 1 000 do 3 000 korun za každého hosta, zatímco cateringové firmy si účtují okolo 600 do 800 korun. Nespornou výhodou cateringu je, že za vámi přijedou v podstatě kamkoliv. Pokud plánujete malou zahradní svatbu, přípravu pohoštění zvládnete s pomocí přátel. V opačném případě však dejte vždy přednost cateringu nebo restauraci, ušetříte si tím spousta starostí i stresu během svatebního dne.
Tip: Máte napjatý svatební rozpočet? Slavnostní oběd si užijte jen v kruhu nejbližších, přátele a známé pak pozvěte na večerní raut a závěrečnou party.
Svatební menu
Ať už nedáte dopustit na českou klasiku, nebo dáváte přednost moderní kuchyni, svatební oběd by se měl skládat minimálně z polévky a hlavního chodu. Večerní občerstvení pak většinou probíhá formou rautu, který snadno sestavíte na míru chuťovým pohárkům hostů. Netradičními kanapkami počínaje a křupavými miniřízečky konče. Pokud plánujete svatební hostinu pod širým nebem, nabízí se i možnost večerního grilování. Nezapomeňte ani na milovníky sladkého, oblíbené jsou čokoládové fontány s ovocem, minizákusky či dezerty ve skle.
Nestárnoucí česká klasika:
- Předkrm: šunková rolka s křenem nebo tatarák
- Polévka: tažený hovězí vývar s játrovými knedlíčky
- Hlavní chod: poctivá svíčková na smetaně
- Dezert: jablečný štrůdl
Netradiční gurmánský zážitek:
- Předkrm: grilované krevety, mušle svatého Jakuba či tatarák z lososa
- Polévka: zeleninový krém s krutóny
- Hlavní chod: vepřová panenka, grilovaný filet z lososa či zvěřina s bramborovým pyré
- Dezert: tiramisu, panacotta či grilované ovoce
Tip: Nelamte si se svatebním menu hlavu a požádejte restauraci nebo catering, ať vám připraví pár variant oběda a večerního rautu, ze kterých si pak snáze vyberete.
Jak vyřešit bar?
Možná budete překvapeni, nápoje budou v rozpočtu svatební hostiny tvořit největší položku. Snad žádná česká svatba se neobejde bez domácí pálenky, o tu se však většinou starají rodiče novomanželů, kteří si pro tuto příležitost šetří lahve v domácím baru už několik let. Klasikou jsou pak na svatebním baru pivo, víno a pár druhů destilátů. O svatební veselku ve velkém stylu se postará barman, který kromě skvělých drinků namíchá i pořádnou porci zábavy se svou barmanskou show. Nezapomeňte ani na nealkoholické osvěžení, oblíbené jsou domácí limonády či nealko míchané koktejly.
Svatební dort
Svatební dort – to není jen zlatý hřeb svatební hostiny, ale také její ozdoba. Tytam jsou časy svatebních dortů s máslovým krémem a marcipánovým kabátem. V módě jsou dnes takzvané nahé dorty decentně zdobené ovocem či květy a plněné lehkým krémem z mascarpone či tvarohu. A na kolik vás takový svatební dort vyjde? Cena se většinou pohybuje okolo 500 korun za kilogram. Jeho velikost pak samozřejmě určuje počet hostů, odhadem však počítejte se 150 g na jednu porci dortu.
Svatební výslužka
Jestli se bez něčeho žádná svatební hostina neobejde, pak je to výslužka. Klasikou jsou svatební koláčky a miniatury českých dezertů. Fantazii se ale meze nekladou a českou klasiku můžete vystřídat za makronky v barvách vaší svatby či čokoládové pralinky.
Svatební hostina a její tradice
Vedle dobrého jídla se ke svatební hostině vážou také tradice. První přípitek představuje zpravidla pálenka s vodou, hned vzápětí už přichází na scénu novomanželská tradice s rozbitým talířkem. Jakmile se pak všichni hosté usadí, přichází na řadu přípitky s proslovy rodičů nevěsty a ženicha či svědků. Novomanželé si sotva oddychnou a už jim uvážou kolem krku společný bryndák, podle tradice se totiž nevěsta s ženichem vzájemně krmí polévkou, a navíc speciální děravou lžící.
Během svatební hostiny pak na novomanžele čeká už jedna jediná tradice, a sice společné krájení svatebního dortu. Celá veselka je pak většinou protkaná slavnostními přípitky, tancem a občas i hrami pro zabavení svatebčanů.
Na co nezapomenout při plánování svatební hostiny?
- 5 měsíců před svatbou dolaďte seznam hostů a rozešlete svatební pozvánky
- Při sestavování menu nezapomeňte zjistit, zda někteří ze svatebčanů nemají potravinové alergie či speciální diety
- Sestavte si playlist, který vytvoří příjemné kulisy během svatební hostiny
- Svatební dort a zákusky objednávejte alespoň s tříměsíčním předstihem
- Měsíc před svatbou objednejte květiny na svatební tabule a dolaďte menu s kuchaři
VYBRAT SNUBNÍ PRSTENY