Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Laboratorní diamanty ve šperkařství jako alternativa pravých diamantů

Slyšeli jste už o umělých diamantech? Od pravých byste je pouhým okem nerozeznali. Ve šperkařství se kopie pravých diamantů používají masivněji posledních 5 let, o vytvoření ale chemici usilovali už 100 let. 

Laboratorní diamanty přitahují zejména mladou generaci. Důvodem je cena a „ekologičtější původ“ než u vytěžených diamantů. Co byste o umělých diamantech měli vědět? A vyplatí se zvažovat jejich pořízení?

Z přírodního naleziště do chemické laboratoře

Umělé diamanty se vyrábějí v laboratořích, proto se jim říká laboratorní, umělé nebo syntetické diamanty. Vznikají dvěma způsoby, metodou CVD (chemická vaporace) nebo metodou HPHT (výroba za vysokého tlaku a teploty). Oproti tomu pravé diamanty se získávají miliony let výhradně v přírodě. Za diamantovými doly byste museli vyrazit do Botswany, západní Austrálie, Angoly nebo do Jižní Afriky. 

Zásnubní prsten LOVE 089 s laboratorním diamantem

Jako dvojčata. Diamanty mají stejné brusy, lesk i barvu

Rozdíl mezi diamanty byste poznali velmi obtížně. Laboratorní i pravé diamanty se totiž brousí do identických tvarů, mají podobné kvality a barvy a mají naprosto stejné fyzikální vlastnosti i chemické složení. 

 

U umělých diamantů ušetříte. Nejsou ale vhodné na investici

Největší rozdíl mezi těmito diamanty poznáte při placení. Cena za umělé diamanty může být o třetinu levnější než u pravých diamantů. Na druhou stranu umělé diamanty nikdy nebudou tolik exkluzivní a nehodí se proto jako investice. U zásnubního prstenu s pravým diamantem se při nošení budete cítit výjimečně, u laboratorního kamene tento pocit nejspíš nezažijete.

Laboratorní diamanty jsou „ekologičtější“, ale méně prestižní

Zákazníci si prsteny s umělými diamanty pořizují zejména kvůli jejich ekologičtějšímu původu. Na druhou stranu není výrobce jako výrobce. I na produkci umělých diamantů se spotřebuje nemalé množství energie. Při rozhodování proto doporučujeme nahlížet na diamant jako na surovinu, podobně jako u oděvů. Kašmírový svetr je hebčí, luxusnější a zahřeje víc než svetr z umělých vláken. Stejně tak nosit pravé hedvábí je úplně jiný pocit, než zažijete u viskózy.

 

U nás ve Špercích Rýdl už zákazníci poptávají umělé diamanty a často se nás ptají, zda bychom je doporučili. Pokud berete zásnubní prsten s diamanty zejména jako investici a prestižní zboží, sáhněte po pravých diamantech. Pokud hledáte alternativní řešení, nebojte se vyzkoušet laboratorní diamanty. Ať už umělé nebo pravé diamanty, oba si najdou své zákazníky. Hledáte to pravé řešení pro vás? Zeptejte se nás