Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Mýtický význam šperků

Lidé prakticky ze všech rozličných kultur nosí šperky buďto denně, v rámci určitých slavností nebo jiných interně významných událostí. Ačkoliv si šperky asociujeme především s ženami, šperky jsou součástí outfitů také u mužů, ačkoliv se jedná primárně o hodinky, nebo snubní prsteny.

V minulosti lidé také nosili šperky a to nejen z estetických důvodů, měli pro ně především mýtický až spirituální význam. Naši předkové věřili, že jejich nošení jim přinese určité spirituální benefity, především ochranu před temnou energií.

Nejen nošení šperků jako takových, ale také jejich strategické rozmístění po těle mělo svá pravidla. Na těle se nachází mnoho reflexních bodů, které naši předkové prostřednictvím šperků buďto stimulovali, nebo se na ně snažili poukázat. V podstatě skutečnost, že nosíme šperky buďto na prstech, na zápěstí, na krku nebo na uších je tradicí, kterou dodržujeme do dnes. Ačkoliv si nejsme vědomi významu těchto míst na lidském těle. Prstýnky, především ty snubní, dáváme na prsteníček, kde údajně protéká krev plynoucí přímo do srdce. Kolem krku si dáváme řetízky s přívěsky, které jsou tak blízko srdci. Náramky na zápěstí jsou spojujícím prvkem přátelství, zřejmě proto jsou mezi milujícími páry nejméně častým dárkem.

Nejen umístění, ale i samotný kov má velký význam. Jednotlivé typy i odstíny kovů hrají ve spirituální rovině také svou roli. Nejčastěji používaným kovem v minulosti bylo pro šperky rovněž zlato, ne z toho důvodu, že by bylo nejvzácnější, ale protože existovala zakořeněná víra v jeho ochrannou sílu proti silné negativní energii. Tato energie napadala primárně horní polovinu těla, proto se všechny šperky situovaly právě do těchto míst.

Ačkoliv pro tyto významy nenacházíme žádné logické vysvětlení, způsoby nošení šperků jsou po staletí stejné.