Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Není všechno zlato, co se třpytí aneb zlaté vs. pozlacené šperky

Objevili jste někdy doma zlatý šperk, který vypadal jako z poutě? Pak šlo s největší pravděpodobností o pozlacený stříbrný šperk. V rámci metody zlacení a pozlacování se jedná o nanášení vrstvy zlata na vybraný povrch, nejčastěji kov, ale také keramiku nebo různé kultovní a rituální předměty. Obě metody mají své kořeny ve starověku, přičemž jejich hlavním cílem je vždy to, aby předmět vypadal honosněji. Pozlacování se týká zejména nekovových předmětů, ve šperkařském řemesle je pak řeč o zlacení.

 

Metoda pozlacování

Metoda pozlacování  ve šperkařském řemesle spočívá v galvanickém pokovení. V elektrolytické lázni se nanáší několik málo mikronů zlata na surový materiál, ze kterého je šperk vyrobený. Touto metodou je možné pozlatit jakákoliv vodivý kov.

 

 

Jak poznat zlacený šperk?

Zlacený šperk poznáte snadno – většinou má výrazně žlutou barvu a vypadá poněkud „plastově“. Vrstva zlata může být sebekvalitnější, ale po čase se většinou ošoupe a na šperku se vytvoří nepěkné černé fleky. Zlacený šperk poznáte podle puncu, který vždy závisí na materiálu, z jakého je vyroben. Pozlacený stříbrný šperk má označení 925, oproti tomu na 14karátovém zlatém šperku najdete označení 585 doplněné státním puncem.

 

Státní punc je jednou z nejsměrodatnějších značek – poznáte ho podle vyobrazeného zvířete z profilu, zlatu náleží orel, kohout a labuť. Pokud by puncovní úřad zjistil, že ryzost šperku neodpovídá vyznačenému číslu, má právo šperk znehodnotit. Více informací se dočtete v článku Jaké jsou puncovní značky na špercích?.

 

Zlaté šperku kupujte pouze u ověřených prodejců

Zlaté řetízky nebo jiné šperky doporučujeme kupovat pouze u ověřených prodejců, vhledem k tomu, že pozlatit se dnes dají všechny vodivé kovy. To platí zejména pro nákup šperků na internetu, případně v zahraničí.  Vždy si pečlivě zkontrolujte, zda je zlatý šperk opatřen státním puncem a zda má vyražené číslo 525 či 750.

 

Náhrdelník L014 Náušnice L074 Prsten L002

 

Investice do zlata se vyplatí

Spousta lidí si pořídí zlacené šperky s vidinou toho, že ušetří a získají přepychově vyhlížející šperk. Zkuste si však vedle sebe dát zlacený a zlatý šperk a uvidíte markantní rozdíl. Pozlacené šperky se navíc nedají leštit a ve chvíli kdy zmatní, se musí znovu pozlatit. Investice do zlatého šperku je dlouhodobá – svůj lesk neztratí ani po letech nošení a pokud k tomu náhodou dojde, stačí jedno přeleštění a vyčištění a jeho krása je zpět. Jedná se navíc o nejlesklejší a nejtradičnější kov, který patří k symbolům zlatnického řemesla.

 

       

Navštivte pobočky Rýdl

 
 

 

 

 

VYBRAT ZLATÝ ŠPERK

 

Přečtěte si také: