Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

11 zajímavostí o zlatě, které jste možná nevěděli

Vlastnosti zlata

 

  1. Zlato, latinsky Aurum znamená v překladu zářivý úsvit.

 

  1. Zlato je prvním kovem, který kdy lidé začali těžit a zpracovávat – nerezaví, je odolné vůči kyselinám, vnějším vlivům, soli i zásadám. Jedná se o poměrně měkký, dobře tepelně i elektricky vodivý a značně těžký drahý kov žluté barvy – jen pro představu, zlato je téměř třikrát těžší než železo.

 

  1. Pevnost a odolnost zlata posilují slitiny dalších kovů, jejichž smícháním vzniká bílé, žluté či růžové zlato. Oblíbené bílé zlato se skládá z čistého zlata, zbytek pak tvoří slitiny niklu, stříbra a zinku. Žluté zlato je slitinou čistého zlata, stříbra a mědi. Právě poměr těchto dvou kovů ovlivní výslednou barvu zlata. Růžové, někdy také červené zlato nabírá na čím dál větší popularitě a jeho barva připomíná jemné růžové červánky až načervenalý západ slunce. Růžové zlato se od žlutého liší pouze rozdílným poměrem stříbra a mědi.

 

       
     
  Medailonky z bílého, růžového a žlutého zlata.    

 

Ryzost zlata

 

  1. Ryzost zlata se tradičně udává v karátech (kt), které vyjadřují procentuální podíl ryzího (čistého) zlata ve slitině. Moderní doba tuto informaci udává v tisícinách. Výpočet karátů vychází z definice, že ryzí zlato o hmotnosti 1000 g/kg obsahuje 24 kt, což znamená, že 1 karát odpovídá 1/24 hmotnostního podílu zlata. U nás v Česku je velmi oblíbené 14 kt zlato, které se skládá z 58,5 % zlata, zbylá procenta pak tvoří doplňkové kovy (nikl, stříbro a zinek).

 

 

Původ a těžba zlata

 

  1. Vědci tvrdí, že zlato nepochází ze Země, ale z kosmu, konkrétně z hvězd. Asi 200 milionů let po vzniku Země byl její povrch údajně intenzivně bombardován meteory s vysokým obsahem zlata a dalších drahých kovů. V té době už zemská kůra nebyla roztavená, tudíž meteority se na povrchu planety usadily. Zlato se v zemské kůře spíše nevyskytuje, jeho obsah činí pouze 4-5 ppb (μg/kg).

 

  1. Největším producentem zlata je Čína. Podle Světové rady pro zlato se tam těžba zlata v roce 2017 zvýšila z 3 263 na 3 2687,7 tun. Těžba zlata v Číně činí ročně 15 % celkové světové produkce zlata. Vzhledem k tomu, že se spousta zahraničních firem snažila o průmyslovou těžbu zlata v Čechách, zde v roce 1996 vzniklo sdružení Čechy nad zlato, které sdružuje města a obce z potenciálně ohrožených lokalit.

 

  1. Odhaduje se, že v oceánech a mořích se nachází až 20 tisíc tun zlata, tedy, že každý litr vody obsahuje přibližně 13 miligramů zlata. Nápadů, jak zlato od vody oddělit, již v historii vzešla spousta, žádný z nich se však doposud neosvědčil jako ekonomicky výdělečný a efektivní.

 

 
  Zlaté trubky pro výrobu snubních prstenů. Zlatý odpad při výrobě snubních prstenů.

    

Těžba zlata a negativní dopad na životní prostředí

 

  1. Potenciálně ohrožených proto, že těžba zlata má poměrně negativní dopad na životní prostředí. Existují různé metody těžby zlata, mezi jednu z těch rizikových patří získávání zlata pomocí tzv. hydrometalurgického postupu. Tento způsob spočívá v nasazení kyanidových roztoků v tunových až stotunových šaržích, které mohou mít toxický dopad na živočichy i rostliny v případě, že dojde k havárii. To se ostatně stalo i v roce 2000, kdy kyanidy a těžké kovy zamořily Dunaj a vzaly si na svědomí stovky tun mrtvých ryb a dalších živočichů.

       

       K podobným katastrofám došlo mimo jiné několikrát i v USA či Brazílii, kdy byla stejným způsobem zamořená Amazonka.

 

Největší naleziště zlata

 

  1. Největší zlaté doly se nachází v JAR, Kanadě, USA, Rusku, Austrálii a Nové Guinei. Čechy byly po staletí považovány za zlatonosnou zemi, zlato se těžilo na Volyňce, Blanici, Lomnici, Vltavě a dalších tocích. Dnes se naleziště zlata pojí zejména s obvodovými partiemi hlubinných vyvřelin, konkrétně trojúhelníkem mezi Českým Brodem, Táborem a Klatovy.

 

  1. Nejdražším výrobkem ze zlata na světě jsou zlaté kapesní hodinky Patek Philippe, které se v roce 2014 prodaly prostřednictvím aukce za 24,4 milionu dolarů.

 

  1. Nejčistší vyrobené zlato se pyšní ryzostí sedmi devítek – 999,9999 a používá se k chemickým účelům.

 

         

Navštivte pobočky Rýdl

 
       

VYBRAT SNUBNÍ PRSTENY

Přečtěte si také: