Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Jak poznat diamant?

 

Certifikát pravosti jako záruka kvality

Garanci pravosti diamantu vždy zaručuje certifikát, který garantuje velikost diamantu v karátech i jeho kvalitu, tedy čistotu, barvu a brus kamene.

Každý mezinárodně uznávaný certifikát pravosti, ať už GIA (Gemologi Institute of America), HRD (Antwerp World Diamond Centre) či IGI (International Gemological Institute) je opatřen bezpečnostními prvky, díky nimž si diamant můžete snadno prověřit prostřednictvím internetu. Stačí, když do webových stránek příslušné laboratoře zadáte unikátní číslo, které uvádí certifikát, a následně si zobrazíte veškeré údaje o diamantu. Některé novější certifikáty umožňují i ověření pomocí QR kódu, po jehož načtení by se vám měla zobrazit online kopie certifikátu.

Certifikát pravosti je nejspolehlivějším způsobem, jak si pravost diamantu ověřit, proto ho při nákupu diamantových šperků vždy vyžadujte, obzvláště pak nakupujete-li je online. 

 

                          
       

 

Věděli jste, že…

… pravost dodaných diamantů vám garatujeme v záručním listu, který obdržíte ke každému diamantovému šperku z naší nabídky? K větším diamantům nad 0,30 ct pak vždy získáte mezinárodní certifikát ze zmiňovaných renomovaných gemologických laboratoří.

 

 

Jak poznat diamant pouhým okem?

Máte doma šperk s diamantem bez certifikátu a chcete si být jistí, že se opravdu jedná o diamant? Pak se vám nabízí v podstatě dvě možnosti: buď můžete prsten s drahokamem odnést do renomovaného zlatnictví, kde vám pravost diamantu ověří profesionálové, anebo se o to pokusit doma svépomocí.

 

Diamant je věčný, ale ne dokonalý

Zásadní rozdíl mezi pravým diamantem a falzifikátem spočívá mimo jiné ve struktuře, kterou snadno odhalíte skrze klenotnickou lupu. Zatímco na diamantu najdete díky jeho přírodnímu původu spoustu nedokonalostí, tzv. inkluzí, laboratorně vyrobený diamant bude svým vzhledem naprosto bezchybný.

 

 

Další rychlou metodou, jak určit pravost diamantu, je jednoduše na něj dýchnout. Pokud z něj zamlžení okamžitě zmizí, pak se s největší pravděpodobností jedná o pravý diamant, jelikož diamanty patří mezi účinné tepelné vodiče. Jestliže se naopak zamlžení na kameni několik vteřin drží, pak se nejspíš jedná o padělek.

 

Index lomu světla

Samostatnou kapitolu pak tvoří rozdíl mezi diamantem a zirkonem. Na první pohled od sebe tyto dva drahokamy neodlišíte, ale při bližším prozkoumání dost možná uvidíte, že zirkon se netřpytí tolik jako diamant. Oslnivý lesk diamantu má na svědomí index lomu světla, který je u diamantu mnohem vyšší. Právě díky němu zůstane diamant i za několik let stále jiskřivý, zatímco zirkon svůj lesk po čase nošení ztratí.

 

VYBRAT DIAMANTOVÝ ŠPERK

Přečtěte si také: