Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Druhy diamantů: Znáte černé, růžové a modré diamanty?

 

Diamanty se v přírodě vyskytují jako jediné drahokamy ve všech barevných modifikacích – nejčastěji se setkáváme s čirými až světle žlutými či hnědými diamanty. U klasických diamantů platí, že čím je diamant čiřejší, tím je dražší.

Poptávka ale v posledních letech stoupá i po barevných diamantech, často označovaných jako fancy diamanty. Čím sytější zbarvení fancy diamant má, tím více roste jeho cena. Světle zbarvené fancy diamanty představují skvělou alternativu, pokud toužíte po tradičním čirém diamantu, ale jeho vysoká cena vás od koupi odrazuje.

     
   
     

Černý diamant

Zaujal vás šperk s černým diamantem? Pak potlačte touhu po nevšedním luxusu a zpozorněte. Černé diamanty se na trhu s drahokamy objevují čím dál častěji, ovšem málokdy se jedná o přírodní diamanty tmavé barvy. Naleziště černých diamantů se totiž nachází převážně ve Středoafrické republice a Brazílii, konkrétně v ložiscích naplavené horniny.

Mnohem častěji tak narazíte na bort vybroušený do diamantu nebo drahokam s velkým množstvím inkluzí. Čistý přírodní diamant černé barvy se nazývá carbonado a skládá se z diamantu, grafitu a amorfního uhlíku. Dříve se tyto „diamanty“ hojně využívaly v průmyslu, kupříkladu jako forma brusiva.

 

 

Pozor na předražené černé diamanty

Spousta černých diamantů se navíc vyskytuje ve formě polykrystalických srůstů, kvůli čemuž se pak velmi špatně brousí, případně se nedají brousit vůbec. Mnohem snáze nabrousit jdou ale tmavě zbarvené diamanty, které kvůli své barvě spadají k nejhůře hodnoceným. Ty se následně upravují pomocí metody ozařování či vysoké teploty, až vznikne černý a mnohdy předražený diamant. Někteří prodejci totiž nevědomosti veřejnosti využívají a prodávají upravené černé diamanty za abnormálně přemrštěné částky.

 

Růžový diamant

Růžové fancy diamanty se řadí ke stejně vzácným jako třeba modré či červené diamanty. Zbarvení do růžová zapříčiňuje působení vysokých teplot a tlaku, kdy dochází k deformaci krystalové mřížky diamantu a vytlačení některých atomů uhlíku z jejich původních poloh. Opět čím sytější růžové zbarvení, tím vyšší cena diamantu. Pokud byste po přírodním růžovém diamantu zatoužili, výrazně si připlatíte – 90 % růžových diamantů totiž pochází z Austrálie z dolu Argyle. Cena těch výrazně růžových začíná na zhruba půl milionu korun, za sytě růžový diamant pak zaplatíte až 2 miliony korun. Na druhou stranu tamní diamanty představují jedinečnou investiční příležitost, neboť jejich cena dlouhodobě roste.

 

Modrý diamant

Modré diamanty patří mezi barevnými diamanty k nejvíce ceněným. Své modré barvě vděčí boru s příměsí dusíku, která se nachází v atomové vazbě diamantu – s vyšším obsahem boru pak roste i cena modrého diamantu. Fancy light diamanty jsou tedy mnohem levnější než fancy vivid modré diamanty. Co dělá modré diamanty cennějšími, je právě jejich omezená produkce. Za to může především skutečnost, že jeden z nejvýznamnějších dolů produkující modré diamanty dospěl do stavu maximálního vytížení, a produkce tím pádem klesá.

Pokud se vám modré diamanty líbí, prohlédněte si stejně krásné, ne-li krásnější akvamaríny. Šperky s akvamarínem nabírají na čím dál větší popularitě a není divu – pohled na jejich světle modrou barvu je magický a vskutku uklidňující.

 

   

Šperky s akvamarínem z dílny Rýdl

 

 
  
  Náušnice L093 Prsten L018 Náhrdelník L082

 

 

       

Navštivte pobočky Rýdl

 
 

 

 

 

VYBRAT ŠPERK

Prečtěte si také: