Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

5 nejvzácnějších a nejdražších drahokamů světa

Modrý diamant

Barevné diamanty patří mezi diamanty k těm nejvzácnějším, což jste se ostatně mohli dozvědět v jednom z našich starších článků: Druhy diamantů: Znáte černé, růžové a modré diamanty?.

Na vrcholu pomyslného žebříčku se pak nachází modrý diamant, jehož cena roste se sytostí zbarvení. Důkazem toho je konkrétně diamant Oppenheimer, největší vivid blue diamant na světě, který se v rámci aukce prodal za 57,5 milionů dolarů a měl 14,62 karátů. Zdaleka se však nejedná o světový rekord. V dražbě ho předčil diamant Pink Star, který se vydražil za neuvěřitelných 71,2 milionů dolarů. Okamžitě se tak stal nejdražším prodaným drahokamem světa.

 

Červený beryl (Bixbit)

Bixbit je speciální odrůdou berylu. Lidé ho znají  také jako červený beryl nebo červený smaragd. Jde o velmi vzácný drahokam malinové barvy, který byl poprvé objeven v roce 1904 Maynardem Bixbym. Cena za 1 karát nejkvalitnějšího bixbitu se pohybuje okolo 10 000 dolarů. Nejvzácnější kusy pocházejí z Violet Claim ve Wah Wah Mts. v západním Utahu, USA.

 

 

Alexandrit

Jedním z nejdražších a nejvzácnějších drahokamů je také Alexandrit. Tento kámen vám učaruje především svým proměnlivým zbarvením, které přechází ze světle zeleného za denního světla ve višňově červené při umělém osvětlení. Často se o něm říkávalo, že je ve dne zeleným smaragdem a v noci fialovým ametystem. Kvalitní alexandrity patří k nejdražším drahokamům na světě, přičemž za karát takového kamene zaplatíte zhruba 12 000 dolarů. Jejich naleziště se nachází v Brazílii, na Srí Lance a v Rusku. Opět platí, že se sytostí barvy roste jejich cena.

 

Musgravit

Mezi další vzácné kousky ve světě drahokamů se jednoznačně řadí musgravit. Musgravit je extrémně vzácný drahokam, který byl poprvé objeven v jižní Austrálii a ve značně omezeném množství se dále začal vyskytovat také na Antarktidě, Madagaskaru a v Grónsku. Je velmi podobný drahokamu jménem taaffeit, od kterého se liší pouze koncentrací magnezia. Jedná se o jedny z nejtvrdších nerostů vůbec – na Mohsově stupnici dosahují tvrdosti 8–8,5. Cena musgravitu se pohybuje zhruba na 35 000 dolarech za karát. Certifikovaných a testovaných musgravitů se na trhu ovšem nachází jen hrstka. Pokud na nějaký narazíte, dost možná jde o vzhledově téměř identický taaffeit.

 

Jadeit

Nazelenalý drahokam jadeit dříve sloužil zejména pro výrobu sošek a ozdobných předmětů, kdy byl pro olméckou kulturu cennější než zlato. Nejkvalitnější odrůdou pro řezbářské práce je císařský jadeit, který je velmi ceněný zejména v oblasti čínské kultury a figuruje rovněž jako investiční kámen. Tím nejcennějším je pak barmský jadeit v krásné smaragdové barvě.

 

 

       

Navštivte pobočky Rýdl

 
 

 

 

VYBRAT ŠPERK

Prečtěte si také: