Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Jak naplánovat svatbu v 10 krocích a na nic důležitého nezapomenout?

1.        Sbírejte inspiraci

Kocháte se pohledem na třpytící se zásnubní prsten i svého budoucího manžela, ale co dál? Jakmile se dostatečně pokocháte, vytvořte si ve svém mobilu nebo počítači svatební složku a začněte si střádat inspirační fotky z Pinterestu nebo třeba Instagramu, kde se určitě vyplatí sledovat i relevantní hashtagy typu #weddinginspiration nebo #weddingdress. Díky této složce získáte ucelenou představu o tom, jak a kde by se svatba měla odehrát a v jakém duchu (tématu) se nést. Inspiraci začněte sbírat alespoň rok před svatbou.

 

2.        Stanovte rozpočet, termín a svatební místo

Hned zprvu si společně s partnerem stanovte svatební rozpočet, protože právě od něj se budou odvíjet další kroky vašeho plánování. Zároveň s tím vyberte i vhodný termín a obvolejte vybraná svatební místa, zatímco si zběžně promyslíte místo konání obřadu, hostiny, párty a s tím spojenou logistickou náročnost a případné přesuny mezi místy. A samozřejmě možnosti ubytování hostů.

 

Tip: Poté, co víte datum a místo konání svatby, si naplánujte rozlučku se svobodou a další před a posvatební oslavy, ideálně v době, než vypuknou intenzivní svatební přípravy.

3. Zajistěte oddávajícího

Velkým tématem je také oddávající. Ten by měl být z matriky dané obce, kde se obřad koná. V místě vašeho trvalého bydliště vás může oddat i příslušný (místo) starosta. Ne vždy se ale podaří sladit vybraný termín s oddávacími dny. V krajním případě vás může oddat i farář (pak se jedná o církevní sňatek), a to i když ani jeden z vás není věřící.

 

4. Vytvořte si seznam hostů a vyberte kameramana a fotografy

Dále si sestavte seznam hostů, družiček, zvolte si svědky a udělejte si průzkum všech dodavatelů jako například fotografů, kameramanů, cateringových společností, svatebních koordinátorek, floristek, hudebníků/Djů i půjčoven šatů/švadlen. Myslete na to, že ti opravdu šikovní fotografové a kameramani bývají velmi často zamluvení na více než rok dopředu. V rámci průzkumu se společně pobavte také o programu a svatební zábavě, abyste co nejdříve oslovili případné kouzelníky, baviče nebo jiné umělce. Zhruba 9 měsíců před dnem Dé rozešlete předběžná svatební oznámení, tzv. save-the-date.

 

5. Catering, svatební dort a čas ochutnávek (8 měsíců před svatbou)

Zhruba 8 měsíců před svatbou začněte řešit catering (pokud ho nemáte zajištěný v místě konání svatby) a svatební dort. Svatební menu si buď můžete navrhnout sami nebo si nechat poradit od cateringové společnosti. Naše hlavní rada zní: ptejte se. Ať už na speciální požadavky jako veganské možnosti, bezlepkové pokrmy, půjčení inventáře nebo zajištění schopné obsluhy. A hlavně - ochutnávejte! To samé platí i pro svatební dort.

 

6. Svatební šaty

Po spoustě telefonátů a zařizování přichází konečně vaše chvíle a tou je výběr svatebních šatů. Tak na chvilku vystupte z plánovacího kolotoče, vydechněte a udělejte si hezký den ve společnosti kamarádek, šampaňského a svatebních šatů. Zkrátka nepřijde ani ženich, nicméně ten to bude mít s výběrem obleku určitě mnohem jednodušší.

Naplánujte a vyberte si také:

  • líčení
  • účes
  • boty
  • (párty)šaty na převléknutí
  • šaty pro družičky
  • svatební dresscode, pokud na něm lpíte

7. Nábytek, dekorace a květinová výzdoba

Alespoň půl rok před svatbou už mějte napevno smluvené veškeré dodavatelé, tzn. zajištěný nábytek, aparaturu, taneční podium, párty stany, nábytek a vůbec veškerý pronájem věcí a jejich dopravu na místo. A konečně se dostáváme ke svatební výzdobě. Nyní v sobě buď pomalu začněte probouzet kreativního ducha, anebo si opatřete výzdobu ze svatební půjčovny.

V této fázi se o slovo hlásí také:

  • květinová výzdoba a svatební kytice (pro nevěstu, družičky, maminku nevěsty i ženicha)
  • personalizované předměty jako například svatební noviny, plecháčky, hrníčky apod.
  • svatební kniha
  • svatební seznam přání
  • dárky pro hosty a družičky
  • tiskoviny (pozvánky, jmenovky, děkovací kartičky…)

 

8. Blížíme se do finále (4 měsíce před svatbou)

Alespoň 4 měsíce před svatbou vytvořte finální seznam hostů. Zasedací pořádek na svatební hostinu není nutností, nicméně některé páry ho upřednostňují, ať už kvůli etiketě nebo pro lepší organizaci. Pokud se pro něj rozhodnete, nezapomeňte si nastudovat jeho pravidla a zároveň nechat zhotovit jmenovky na stůl. Svatba už se kvapem blíží, a je proto nejvyšší čas naplánovat také detailní harmonogram celého svatebního dne a probrat ho mimo jiné s oddávajícím a všemi dodavateli.

 

Kromě toho si nachystejte:

  • své svatební sliby
  • průběh přípitku případně svatebních tradic
  • písničky na obřad a první tanec
  • playlist pro Dj

 

9. Vyberte snubní prsteny

V případě, že si necháváte zhotovit snubní prsteny na zakázku, počítejte s tím, že jejich zhotovení může trvat i v horizontu několika týdnů. S jejich výběrem proto začněte alespoň 2-3 měsíce před svatbou, ať máte dostatek času na sladění svých přání a představ. Rádi je s vámi probereme i u nás na prodejnách v Praze, Brně nebo Bratislavě. Jakmile přesuneme vaši představu na papír a návrh si odsouhlasíme, své snubní prsteny obdržíte zhruba za 3 týdny.

10. Rozešlete pozvánky

Dva měsíce před svatebním dnem rozešlete hostům pozvánky a jakmile vám všichni odpoví, potvrďte finální počet lidí cateringové společnosti. Připravte si děkovné dopisy za svatební dary a promyslete výslužku. Nenechte nic náhodě a u všech dodavatelů si účast raději ověřte i několikrát.

 

Den Dé

Těsně před očekávaným dnem si naordinujte klid a myslete na to, že tak či tak nejspíš prožijete svůj nejkrásnější den v živote. Spousta nevěst se snaží, aby bylo všechno naprosto dokonalé, přesto vám však mnohdy nakonec potvrdí, že nejdůležitější na celé svatbě jsou především lidé a celková atmosféra.

 

Naplánovat nádhernou svatbu zvládlo už tolik nevěst před vámi, zvládnete to určitě i vy. Držíme vám palce!

 

Přečtěte si také:

Jak nejlépe zkombinovat snubní a zásnubní prsten?

Vyznejte se ve stylech zásnubních prstenů