Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Jak vybrat zásnubní prsten krok za krokem

Žádost o ruku není jen tak a každý muž, který se kdy rozhodl pokleknout, to moc dobře ví. Vždyť už jen vybrat dokonalý zásnubní prsten vyžaduje velké úsilí a přináší s sebou spoustu otázek. Jaký styl zásnubního prstenu se jí bude líbit? Je lepší zirkon nebo briliant? Jakou velikost zásnubního prstenu zvolit? Žádné strachy, nahlédněte do našeho průvodce a přečtěte si, jak vybrat zásnubní prsten krok za krokem.

 

1. Styl zásnubního prstenu

Než se vůbec pustíte do samotného pátrání, udělejte si představu o stylu zásnubního prstenu, který by se vaší partnerce líbil. Jedině tak se vyhnete situaci, ve níž se v záplavě klasických, jemných nebo netradičních zásnubních prstenů dočista ztratíte, a nakonec nějaký vyberete namátkou. Možná už vám přítelkyně kdysi nenápadně naznačila, který zásnubní prsten by se úžasně vyjímal právě na jejím prsteníčku. Pokud ne, tajně nahlédněte do její šperkovnice nebo se obraťte na její kamarádky a rodinu.

Zásnubní prsten LOVE 084

Klasický, decentní nebo netradiční zásnubní prsten?

Svou partnerku už asi znáte, víte, co ráda nosí, zda si potrpí na výrazné detaily nebo jestli vyznává spíše jednoduchost. Zatímco romantickou povahu tradičním zásnubním prstenem s diamantem vsazeným do korunky nadchnete, vášnivou sportovkyni jím příliš neuchvátíte. O tom, jaký styl zásnubního prstenu se hodí pro různé typy žen, se dozvíte v našem článku Romantička nebo klasička? Vyberte ten správný zásnubní prsten.

Tip: Když opomineme horolezkyně nebo minimalistky, tak velká spousta žen touží po blyštivém zásnubním prstýnku, jehož záře oslní celé okolí. Zkrátka chtějí, aby byl prsten vidět. V životě existují okamžiky, kdy se nemusíte držet při zemi… a tohle je jeden z nich.

 

2. Materiál zásnubního prstenu – žluté zlato, bílé zlato nebo platina?

Dále vás čeká výběr materiálu zásnubního prstenu. Asi vás nepřekvapí, že nejvíce stále vede zlato ve všech svých podobách, proto na stříbrný zásnubní prsten doporučujeme spíše nemyslet. Zlato odráží kvalitu, tradici a záruku, že i za desítky let bude vypadat dobře.

zásnubní prsten bílé zlato

Zásnubní prsten LOVE 062

 

Zásnubní prsteny z bílého zlata

Jasnou volbou pro většinu mužů se v posledních letech staly zásnubní prsteny z bílého zlata, které začínají mírně upozaďovat tradiční žluté zlato. Nádherně na nich vyniknou drahé kameny, obzvláště pak brilianty, akvamaríny a safíry.

 

Zásnubní prsteny ze žlutého zlata

Zásnubní prsteny ze žlutého zlata odráží kvalitu, tradici a záruku, že i za desítky let budou vypadat dobře. Zásnubní prsten ze žlutého zlata volte spíše v případě, že si vaše milovaná potrpí na klasiku a že už jste na ní žluté zlato párkrát zahlédli.

 

Zásnubní prsteny z růžového zlata

Populárními se také stávají zásnubní prsteny z růžového zlata.  Zásnubní prsten zahalený do růžova okouzlí zejména věčné romantičky a roztomilé princezny.

 

Zásnubní prsteny z platiny

Méně proslulé, ale zato nejvíce kvalitní, jsou pak zásnubní prsteny z platiny. Platina patří mezi nejvzácnější kovy a na rozdíl od zlata nepodléhá korozi. Dámy s citlivou pokožkou taktéž ocení, že je hypoalergenní. Zásnubní prsteny z platiny jsou nezničitelné, prémiové a pochopitelně také nejdražší.

zásnubní prsten bílé zlato

Zásnubní prsten LOVE 068

3. Cena – kolik utratit za zásnubní prsten?

Kolik by měl stát zásnubní prsten? Upřímně, neexistuje jasně daná částka, kterou byste za zásnubní prsten měli utratit. Stejně tak jako tato částka absolutně nesouvisí s tím, jak moc si své druhé polovičky vážíte nebo kolik peněz měsíčně vyděláváte.

 

Cena zásnubního prstenu se nemusí rovnat třem vašim platům

Okolo ceny zásnubního prstenu panuje spousta mýtů. Například ten, že cena zásnubního prstenu se rovná třem vašim platům. Jde však pouze o historický marketingový tah známé těžební společnosti, jehož záměrem bylo vysát mužům peněženky. Koupě zásnubního prstenu by vás neměla zruinovat ani nutit do půjček. Krásný zásnubní prsten s diamantem u nás pořídíte i za 13 tisíc korun. S hmotností diamantu, kterou najdete pod zkratkou ct, se opět zvyšuje i jeho cena.

 

Tip: Čím kvalitnější kov, zpracování i počet a kvalita diamantů, tím se cena zásnubního prstenu zvyšuje. Zkuste odhadnout, jak moc je pro vaši přítelkyni hodnota zásnubního prstenu důležitá. Jestliže velmi, pak ji možná zamrzí, pokud místo vysněného diamantu dostane levnější zirkon.

Zásnubní prsten LOVE 094

Zajímavost: Obecné průzkumy uvádí, že v průměru muži za zásnubní prsten utratí 75 % svého měsíčního platu. Někteří lidé navíc zásnubní prsteny vnímají jako investici, která se dědí z generace na generaci.

4. Drahokam zásnubního prstenu

– je lepší zirkon nebo diamant?

Od vámi stanovené částky se pak odvíjí i drahokam zásnubního prstýnku. Pokud se chcete řádově vejít do 10 tisíců korun, vybírejte mezi zásnubními prsteny se zirkonem. V takovém případě pro vás totiž dveře do světa diamantů zůstanou zavřené. Brilianty a zirkony se liší nejen cenou, ale i kvalitou. Na první pohled je nerozeznáte, nicméně zhruba po roce nošení zirkon ztratí svůj lesk, zatímco briliant bude stále hezky zářivý a lesklý. Více o rozdílech mezi brilianty a zirkony se dozvíte v našem článku Víte, čím se zirkony odlišují od diamantů?.

Zásnubní prsten se safírem nebo akvamarínem

Když vám prozradíme, že v rámci drahokamů se nemusíte držet jen briliantů a zirkonů, ale bez obav můžete sáhnout i po zásnubním prstenu s akvamarínem, rubínem nebo dokonce perlou, spíše vám celý výběr ještě znesnadníme. Do vod s jinými drahokamy tedy zabruste jen tehdy, pokud hledáte spíše netradiční zásnubní prsten.

Prsteny s akvamarínem

5. Vhodné zasazení kamene

Usazení do krapen

Brilianty, zirkony nebo jiné drahokamy mohou být v zásnubním prstenu různě usazené. Nejčastěji se setkáte se zasazením do krapen. Ty si představte jako 2 nebo více malých drápků, které kámen bezpečně svírají. Takovéto usazení najdete i na ikonických zásnubních prstenech Tiffany, kde krapny přidržují vyčnívající, do kulata zbroušený briliant.

 

zásnubní prsten s diamantem

Zásnubní prsten LOVE 089

Lunetové usazení

Pokud vaše přítelkyně žije aktivně a ráda sportuje, nejspíš ji bude více vyhovovat lunetové osazení drahokamu. To poznáte tak, že drahokam obklopuje po celém jeho obvodu kovový lem, stejně jako na tomto elegantním zásnubním prstenu.

 

Zásnubní prsten LOVE 083

Usazení pavé

Nádherný a zářivý efekt na zásnubním prstenu vytvoří rovněž pavé usazení. Tímto způsobem se nejčastěji usazuje vícero malých kulatých briliantů doprovázejících hlavní ústřední kámen.

 

Zásnubní prsten LOVE 091

6. Velikost zásnubního prstenu

Pokud už zhruba tušíte, jak bude zásnubní prsten, který si pečlivě uschováte do krabičky, vypadat, gratulujeme! Teď už vám zbývá jen zvolit správnou velikost zásnubního prstenu. Způsoby, jakými se ke správné velikosti doberete, jsme vám odhalili v článku Jak zjistit velikost zásnubního prstenu?

Jestliže si s velikostí nevíte vůbec rady, požádejte nás o zaslání orientačního měřícího kroužku na balazova@prsteny.cz. Aby byla velikost zásnubního prstenu skutečně přesná, doporučujeme si ji ověřit i na některé z našich prodejen v Praze, Brně nebo Bratislavě.