Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Nechte se okouzlit tajemnými smaragdy

Přírodní smaragd je odrůda berylu, který má sytě zelenou barvu a tvrdost 7,5. Jméno „smaragd“ pochází z řečtiny: „Smaragdos“, neboli zelený kámen. Mezi odrůdy berylu patří také akvamarín a morganit.

Laboratorní smaragd sdílí prakticky všechny chemické, optické a fyzikální vlastnosti svého přírodního minerálního protějšku. Jejich tvrdost je stejná, jako u přírodního smaragdu. Vzhledem k tomu, že je možné je zaměnit s přírodními drahokamy, existují přísná pravidla ohledně toho, jak jsou uváděny na trh, jak jsou prodávány a zákazník musí být vždy informován, že se jedná o laboratorní kámen.

Kvalitu smaragdu určuje především jeho barva a transparentnost

Barva je jedním z kritérií hodnocení kvality smaragdu. Nejžádanější smaragdové barvy jsou modravě zelené až jasně zelené barvy. Barevné přechody závisí na množství stopových prvků vanadu a chromu, které nesou odpovědnost za barvu drahokamu.

Druhým kritériem určujícím kvalitu a tím i cenu smaragdu je čistota kamene. V průběhu krystalizace vznikají drobné inkluze a prasklinky, které jsou viditelné pouhým okem, bez pomoci lupy či mikroskopu. Ty jsou sice na jednu stranu důkazem přírodního původu kamene, na druhé straně platí, že čím je kámen čistší, tím je hodnotnější. A to až tak, že dokonale čistý smaragd je při stejné váze dražší než diamant.


Z tohoto důvodu, bývají smaragdy ošetřeny speciálními roztoky, které pomohou vylepšit jejich vzhled nebo vyplní vnitřních praskliny. Nejčastěji se využívá speciální pryskyřice nebo cedrový olej. Jedná se o běžný proces úpravy, uznávaný v našem oboru celosvětově a snad všechny smaragdy tuto úpravu mají. Bez těchto úprav bychom neměli smaragdy vhodné do šperkařství.

Laboratorně vyrobené smaragdy mají poměrně málo inkluzí, někdy až žádné. Jejich barva je výrazná, tmavě zelená a jsou dostupné za velmi výhodné ceny. Cena, barva, vzhled, průhlednost, to vše dělá z laboratorních smaragdů lákavou volbu při výběru šperku.

Vlevo smaragd před úpravou, vpravo po úpravě.

 

Brusy

Všechny ostatní drahokamy dosahují dokonalosti briliantovým brusem. Celkem 57 faset (plošek) odráží světlo a výsledný třpyt doslova a do písmene oslňuje. Avšak smaragd vyžaduje jiný přístup. Dokonce do takové míry, že smaragd donutil brusiče vymyslet speciální výbrus.

Smaragdový brus (emerald cut) je obdélníkového nebo čtvercového tvaru se seříznutými rohy. Nechává vyniknout kráse drahokamu a současně omezuje mechanické namáhání a brání poškození. Známé jsou také výbrusy ve tvaru kapky, slzy nebo oválu.

 

Naleziště

Nejznámější naleziště, odkud pocházejí i nejvíce ceněné kameny, leží v Kolumbii, kde je těžili již Inkové. Díky španělským conquistadorům objevily smaragdy Evropu a Evropa smaragdy. Monarchové si je oblíbili natolik, že v Evropě snad nenajdete korunovační klenoty, na kterých by chyběl smaragd. Včetně těch českých.

Smaragdy, se těží na mnoho místech naší zeměkoule: Brazílie, Zambie, Mozambik, Austrálie a Kolumbie. Smaragdy, které používáme, jsou pocházejí nejčastěji z nalezišť v Zambii. Kolumbijské smaragdy jsou zdrojem těch nejlepších a zároveň nejdražších smaragdů. Pro individuální zájemce můžeme takové smaragdy zajistit.

 

Vše se může zničit, poškodit, pakliže nejsme opatrní

Šperk se smaragdem můžete běžně nosit přes den, ale přeci jen trochu víc opatrnost je namístě, stejně tak jako s každým šperkem. Tím máme na mysli, že při sportování, cvičení, domácích pracích apod. je vhodné šperky sundávat, a to především ty se smaragdem (obzvláště prsteny).

Smaragd je citlivý na vařící vodu. Tím je myšleno, že pokud si umyjete ruce teplou vodou, je to v pořádku, ale pokud byste se pokoušeli doma šperk čistit tím, že ponoříte do jarové vody a budete povařovat (jak se může běžně dělat pouze u zlatých šperků bez kamenů), tak by Vám kámen popraskal.

 

Kdo si láme hlavu s výběrem, tak ať neváhá a navštíví naše zlatnictví. Nepochybně najde to, co hledá a pokud ne, můžeme zpracovat jakýkoli šperk se smaragdem přímo na objednávku, přesně podle vašich představ.