Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Přírodní rubíny pro šperkařství

Rubín patří do skupiny vzácných drahokamů, jejichž popularita v moderním šperkařství neustále roste. Stejně tak jako safír, i rubín je odrůdou minerálu korund, což je druhý nejtvrdší nerost na světě. Oba dva kameny, safír a rubín, mají stejné chemické vlastnosti, stejnou tvrdost 9 a liší se pouze barvou.

Rubín je společně se safírem a smaragdem součástí takzvané velké trojky, v níž jednoznačně vyčnívá a je považován tak trochu za krále mezi barevnými drahokamy.

Safír, rubín a smaragd patří mezi tři nejžádanější drahokamy, z nichž rubín je cenově nejdražší. Ceny za karát kvalitních rubínů neustále rostou a mnohokrát lámou aukční rekordy. Cena za karát rubínu se také může dramaticky zvýšit s rostoucí velikostí, zejména u kvalitnějších kamenů. Barva je nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím hodnotu rubínu. Za ty nejlepší jsou považovány rubíny z oblasti Barmy, které jsou pro svůj specifický odstín nazývány: holubí krev. 

Barevnost a transparentnost

Rubín se ale vyskytuje v široké škále odstínů, a právě pro tuto rozmanitost je drahokam tak vyhledávaným. Rubín se objevuje i s hnědými nebo fialovými odstíny.  Jeho jasná červená barva je dána příměsí chromu. Z chemického hlediska se jedná o hlinitý oxid, jehož krystaly mají tvar buď šestibokých sloupců, nebo tlustých tabulek.

Rubíny mívají vnitřní inkluze, protože rubíny bez inkluzí prakticky neexistují. Hodnota rubínu může záviset i na tom, jak viditelné jsou inkluze. Zjevné inkluze, které snižují průhlednost nebo jas, dramaticky snižují hodnotu rubínu. Stejně tak je tomu i u safíru a smaragdu.


Rubíny se často tepelně upravují, aby se odstranilo purpurové zbarvení a zůstala čistší červená. Tento proces může také odstranit „hedvábí“ (jehlovité inkluze), které způsobují, že drahokam je světlejší v tónu a méně průhledný. Tepelné opracování je stabilní za normálních podmínek nošení a péče.

 

PROHLÉDNOUT SI ŠPERKY S RUBÍNY

 

A odkud rubíny pocházejí?

Kde je jejich největší naleziště? Pokud chcete sami najít rubín, musíte se vydat do Barmy. V písku ho ale určitě nehledejte, rubín se vyskytuje především v mramorových horninách. Na dalších nalezištích v Mosambiku, Tanzánii, Madagaskaru nebo v Grónsku je rubín možné najít společně se spinely nebo safíry.

Prsten 058 s přírodním rubínem a brilianty

Chcete si před nákupem některý z prstenů prohlédnout osobně? Navštivte některou z našich prodejen. Zkušený personál vám rád zodpoví jakékoli otázky.