Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Tanzanit – jeden z nejkrásnějších modrých kamenů

 

Drahokam 20. století

Tanzanit vás uhrane svou pomněnkovou barvou, která místy přechází do temných fialových odstínů. Tento velmi ceněný drahokam se navíc pyšní pleochroickým efektem, díky čemuž působí dojmem, že má z každé strany jiné zbarvení. V gemolickém světě je tanzanit poměrně nováčkem – v roce 1967 ho objevili domorodci v Tanzánii, která je zároveň jeho jediným nalezištěm. Za tu dobu si ovšem tanzanit stihl získat pozornost a obdiv lidí po celém světě a mimo jiné také označení „drahokam 20. století“. Velkou zásluhu na jeho slávě nese také newyorská společnost Tiffany & Co., která drahokam pojmenovala a následně ve velké míře propagovala.

 

 

Barva, čistota a brus tanzanitu

Tanzanit se řadí k odrůdě zoisitových drahokamů. Ve své původní podobě se často vyskytuje i v hnědé barvě, avšak zahřátím na vysokou teplotu získá krásnou modrou barvu. Výsledná barva tanzanitu tedy z velké části závisí na šikovnosti zlatníků. Jedná se o poměrně křehký transparentní drahokam, který vyžaduje precizní broušení. Každý tanzanit má jednu stranu, která nepotřebuje broušení a podle které se dále brousí zbytek stran. Tanzanity se brousí do všech možných tvarů, od klasických oválných a kulatých až po designové moderní tvary. Co se týče čistoty – tanzanity se vyznačují tím, že v nich na rozdíl třeba od briliantů nenajdete téměř žádné inkluze.

 

Účinky tanzanitu

Na duchovní úrovni se tanzanit vyznačuje určitými metafyzickými vlastnostmi. Jako harmonický drahokam přináší do života klid a mírní stres. Pokud cítíte, že je toho na vás v životě moc, tanzanit vám pomůže znovu najít vyrovnanost a vnitřní mír. Hojně se používá také při meditaci.

 

Šperky s tanzanitem

Náušnice L092 Prsten L034 Náhrdelník L083

 

Cena tanzanitu

 

Tanzanit patří k velmi vzácným drahokamům, což se odráží i na jeho vyšší ceně. Tanzanit není po celém světě běžně dostupný, zejména pak ve své čistě modré variantě. Lépe sehnatelný je pak tanzanit modrofialového odstínu. Na druhou stranu, pokud byste si rádi pořídili například náušnice s tanzanitem, zaplatíte za ně jen o něco málo víc než za náušnice s akvamarínem.

 

VYBRAT ŠPERK

Prečtěte si také: