Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Snubní prsteny ze stříbra a chirurgické oceli – proč je (ne)zvolit?

1. Snubní prsteny z chirurgické oceli

Mnohé páry o snubních prstenech z chirurgické oceli uvažují kvůli jejich nízké ceně, která začíná na pár stovkách korun, ale může se vyšplhat i na více jak 7 tisíc korun. Záleží na tom, jak a čím jsou prsteny zdobené. Chirurgická ocel je v podstatě slitinou několika kovů – železa, uhlíku a chromu. Má temně kovovou barvu a vysokou odolnost.

 

O špercích z chirurgické oceli se dost často hovoří v souvislosti s alergickou reakcí, kterou tento materiál údajně nezpůsobuje. Ocel sice patří mezi hypoalergenní kovy, což bývá dalším častým důvodem, proč se lidem zamlouvá. To ovšem platí pouze pro samotnou ocel. Méně lidí už ví, že do snubních prstenů z chirurgické oceli se často přidává také nikl, na který má alergii poměrně dost lidí.

 

Cena není všechno

Jak asi tušíte, cena není vše. I snubní prsteny z chirurgické mají své mouchy a není jich zrovna málo. Pokud pro vás hraje roli vzhled snubních prstenů, ocel vás v tomto ohledu moc nepotěší – oproti zlatu není téměř vůbec lesklá a vypadá chladně.

 

 

Nevýhody snubních prstenů z oceli

Všimněte si také, že nabídka snubních prstenů z chirurgické oceli rozhodně nepřekypuje množstvím designů a variací. Ocel je totiž velmi tvrdá, což šperkařům značně stěžuje a mnohdy i znemožňuje práci při její úpravě či osazování drahokamy. A právě z tohoto důvodu není možné si snubní prsteny z chirurgické oceli nechat dodatečně upravit. Pokud si je tedy necháte vyrobit na zakázku a zjistíte, že vám nesedí, nebo se vám během života zvětší či zmenší prst, znamená to pro váš snubní prsten konečnou.

 

Snubní prsteny z chirurgické oceli v kostce

Pro lepší představu si shrňme hlavní výhody a nevýhody snubních prstenů z chirurgické oceli:

 

Výhody

  • Jsou cenově dostupné.
  • Jsou hypoalergenní, ale jen v případě, že neobsahují nikl.
  • Jsou snadno recyklovatelné.

 

Nevýhody

  • Málo lesklý a temný vzhled.
  • Vysoká pravděpodobnost alergie na nikl.
  • Méně variabilní a atraktivní vzhled i design prstenů.
  • Nedají se dodatečně upravit.
  • Pokud se poškodí, nedají se opravit.
  • Jsou citlivé na chlór – jakmile si prsteny vezmete do bazénu či vířivky, zničí se.

 

Pokud i vy o snubních prstenech z oceli uvažujete, pečlivě nejprve zvažte všechna pro a proti a uvědomte si, co je pro vás u snubních prstenů to nejdůležitější. Jestli to, že na svém prsteníčku hrdě nosíte kvalitní a skvostný prsten, který jste si jednou za život v rámci stvrzení své lásky dopřáli, nebo snaha za každou cenu ušetřit.

 

     

 

VYBRAT ZLATÉ SNUBNÍ PRSTENY

 

2. Stříbrné snubní prsteny

Značný zájem u lidí budí také snubní prsteny ze stříbra. Stříbro patří mezi levnější materiály, které jako alternativu ke zlatu volí spíše mladší generace a teenageři. Stříbrné snubní prsteny pořídíte za pár tisíc korun, jejich cena se opět odvíjí od množství a typu kamenů či kvality stříbra.

 

Za málo peněz, málo muziky

Na první pohled se snubní prsteny ze stříbra tváří celkem dobře. Jenže zdání v tomto případě klame a vzhledem k vlastnostem stříbra po čase jejich nošení zjistíte, že se sice jednalo o malou, za to však zbytečnou investici.

 

Stříbrné snubní prsteny časem zčernají

Klenotnické stříbro se skládá z 93 % stříbra doplněného mědí. V porovnání se zlatem je však stříbro znatelně měkčí, poddanější a mnohem náchylnější na poškrábání. Časem se tak na prstenech s největší pravděpodobností objeví viditelné rýhy a nedokonalosti. Nenechte se také zmást tvrzením, že kvalita stříbrných snubních prstenů se zvýší potažením vrstvou rhodia – stříbro se vyznačuje silnou tendencí oxidovat, takže i rhodiované stříbrné prsteny vám po nějaké době zčernají.

 

Levnější stříbro? Postříbřená měď

Jakmile se setkáte s extra levnými snubními prsteny ze stříbra, buďte obezřetní, jelikož i tak levný materiál, jako je stříbro, některá pochybná zlatnictví či zlatníci nahrazují mědí a prsteny pouze postříbří.

 

Výhody

  • Nízká pořizovací cena.

 

Nevýhody

  • Tendence k oxidaci – prsteny časem zčernají.
  • Nesvědčí jim kontakt s vodou, potem ani chemikáliemi.
  • Náchylné k poškrábání.

 

Věříme, že názor na oba materiály jste si po přečtení článku udělali sami. Sami se proto musíte rozhodnout, zda vám na kvalitě vašich snubních prstenů záleží. Pokud ano, investice do snubních prstenů z tradičního zlata je tou nejlepší investicí, kterou při výběru prstenů můžete udělat.

 

       

Navštivte pobočky Rýdl

 
 

 

 

 

Prečtěte si také: