Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Co vše musíte zařídit před svatbou v cizině?

 

Svatba za hranicemi nejen všedních dnů

Snadné rozhodnutí, nesnadné provedení. Cizina totiž přináší několikanásobně více starostí a povinností oproti klasickému obřadu v domácím prostředí. Jde především o to, aby sňatek uzavřený za hranicemi měl právní platnost i před českými úřady. Náležitosti vlastního obřadu se řídí právními předpisy země, v níž obřad probíhá. Platnost obřadu je ale posuzována českým právním řádem. A zde vznikají komplikace.

Jednodušší to budou mít páry, které zamíří do některé ze zemí Evropské unie. Ale co naplat romantické dálky a jména jako Mauricius, Seychely, Maledivy nebo Polynésie jsou příliš magická, aby jim šlo odolat. Svatba v daleké cizině mívá i nesporné výhody. Spojení se svatební cestou, málo nebo žádní hosté.

 

Jak tedy na to?

V zásadě existují dva způsoby, jak k organizaci svatby v zahraničí přistoupit: Méně náročný spočívá ve vyhledání vhodné svatební agentury nebo cestovní kanceláři a přenechat všechny starosti profesionálům. Tato volba přináší vysokou jistotu, že vše proběhne v souladu s vašimi přáními a užijete si ničím nerušené romantické dny. Zároveň je to ale volba výrazně dražší, protože agentura si samozřejmě veškeré starosti s vaší svatbou nechá královsky zaplatit. A také přijdete o několik veselých historek „z natáčení“.

Kdo se rozhodne zařídit si zahraniční svatbu po svém, čeká ho cesta trnitá a plná překážek, ale zase budete mít vše přesně jak chcete a s lepším pocitem. Nejvíce práce je samozřejmě s obstaráním potřebných dokladů a potvrzení, ale také zajištěním pobytu ve vysněné destinaci. Především pak oprávněného oddávajícího a místo, kde obřad proběhne. Neustále s přihlížením k potřebě právní platnosti sňatku v České republice.

 

 

Řehtání úředního šimla

Připravte se na to, že úřední šiml řehtá skutečně důkladně. Potřebujete hned dvě sady dokumentů. První dokládá způsobilost snoubenců uzavřít sňatek. Musíte ho vyběhat v České republice a předložit oddávajícímu úřadu v cizině. Druhá potvrzuje uzavření sňatku, vydává ji zahraniční oddávající úřad a předkládáte ji českým úřadům s cílem dosáhnout právního uznání vašeho sňatku v České republice. Aby na vás nebyl šimlíček sám, přibírá si na pomoc spojence - zvláštní matriku a soudní tlumočníky.

Mnohé starosti si ušetříte, pokud v dostatečném předstihu zjistíte na úřadě, kde chcete být oddání, seznam všech vyžadovaných dokumentů. Obvykle jde o rodné listy, potvrzení o právní způsobilosti uzavřít sňatek a kopii stránky pasu s fotografií platného ještě 6 měsíců po návratu domů. Nejde-li o první manželství, pak také potvrzení o rozvodu nebo úmrtní list bývalého partnera.

Doklady musí být ověřeny. Způsob ověření závisí na tom, zda stát, kde budete oddáni, je členem Haagské úmluvy. Podepsalo ji přes devadesát států, ale chybí mezi nimi například Egypt. Pro členské státy úmluvy stačí tzv. apostila. Doklad nejprve necháte ověřit buď na krajském úřadě, nebo na úřadě obce s rozšířenou působností. Následně jej předložíte ministerstvu zahraničních věcí, které jej opatří apostilní doložkou.

Jde-li o stát mimo úmluvu je nutná tzv. superlegalizace. Postup je stejný jako v předchozím případě, ale po ministerstvu zahraničí musí doklad také ověřit zastupitelský úřad státu, v němž bude ověřovaná listina použita. Matriční úřady obvykle vyžadují doklady v předstihu. Zasíláte kopie, originály předkládáte až osobně.

 

Po skončení svatebního obřadu začne úřední šiml řehtat znovu. Oddací list nebo jemu podobný doklad je nutné nechat ověřit tak, aby jej Česká republika uznala. Apostila v zemi haagské úmluvy, obvykle ji vydává úřad sídlící v hlavním městě daného státu. Jinak superlegalizace místním ministerstvem zahraničí a následně zastupitelským úřadem České republiky v daném státě.

Všechny doklady musí být úředně přeloženy. Ty, které potřebujete ke svatebnímu obřadu do úředního jazyka země, v níž bude obřad vykonán. Oddací list pak do českého jazyka. Matrika v místě vašeho trvalého bydliště jej odešle na zvláštní matriku do Brna, která jako jediná v ČR stvrzuje platnost sňatků uzavřených v cizině.

Konečně máte strastiplnou cestu za sebou a můžete se radovat z právoplatně uzavřeného manželství. Ovšem existuje i cesta, kterou výše popsanou kalvárii obejdete a zachováte si klid a většinu romantiky. Nejprve uskutečnit svatební obřad v České republice a následně v daleké cizině. Je pravda, že v tomto případě budou vaše zážitky o nějaký ten stres chudší a taky vaše svatba v zahraničí bude jen na oko a tudíž ne tak speciální.

 

  Netradiční snubní prsteny s římskými číslicemi Snubní prsteny s pěti brilianty
 
  Netradiční snubní prstýnky, z jejichž matných obrouček vystupují římské číslice. Do dámského prstenu jsou vsazeny dva třpytivé kamínky, dodávající kroužku elegantní vzhled. Zakázková výroba je naší předností. Proto není problém vyrobit mrazivě matné elegantní prsteny například i v blyštivém lesku. Pět překrásných briliantů se bude vyjímat na jakémkoliv povrch

 

Romantika dálek pro všechny

Romantika dálek oslovuje nejen mladé snoubence a dobrodružněji založené povahy. I kulaté výročí svatby je vhodnou příležitostí k romantické cestě za hranice. Vycestovat jen ve dvou, případně si zajistit obřad, po kterém získáte doklad například o obnovení manželského slibu. V takovém případě nehrozí žádné ověřování dokumentů, žádné starosti s právní platností obřadu. Zůstanou jen ničím nezkalené vzpomínky na nádherně prožité dny ve společnosti milovaného a milujícího partnera.

Samozřejmě desetiletí společného života si zaslouží nevšední pozornost. Každému výročí náleží konkrétní drahý kámen a květina. Například svatbě porcelánové (20 let) astry a smaragd, perlové (30 let) lilie a perly, rubínové (40 let) gladioly a rubíny, zlaté (50 let), žluté růže nebo fialky a zlato a diamantové (60 let) samozřejmě diamanty.

Ideální příležitost navštívit naše zlatnictví a vybrat vhodný kámen a vhodný prsten. Můžete přinést i vlastní návrh, podle něhož prsten zhotovíme. Nezapomínejte, že drahý kámen zdobí nejen prsteny, ale i jiné šperky, které potěší. Jste srdečně zváni do našeho zlatnictví. Vstupte a vybírejte.

 

       

Navštivte pobočky Rýdl

 
 

 

 

 

Prečtěte si také: